Garmin Academy - Akkumulátor üzemidő, fogyasztás optimalizálása

A készülékek gyári specifikációjában szereplő akkumulátor üzemidő értékek az optimális használati viszonyokra vonatkozó elméleti maximumok. A valós üzemidőt több tényező is befolyásolhatja, illetve különféle beállításokkal, egyes szolgáltatások használatával az üzemidő tovább csökkenhet. Ez önmagában nem hibajelenség - mint ahogyan az autód is többet fogyaszt, ha hideg van, hegyre mész vele, vagy telerakod cementtel a csomagtartót.


Mely tényezők csökkentik az akkumulátor üzemidejét?


  • Külső hőmérséklet. A lithium-alapú akkumulátorok kapacitása a hőmérséklet csökkenésével egyre kisebb. 0°C alatt, komolyabb mínusz hőmérsékleteknél az üzemidő csökkenése extrém is lehet, akár a gyári érték fele alá is csökkenhet.
  • Háttérvilágítás. Célszerű a készüléket úgy beállítani, hogy csak akkor legyen háttérfény, amikor arra valóban szükség van.
  • Bluetooth-kapcsolat mobiltelefonnal. Nem okoz akkora többletfogyasztást, mint pl. egy 100%-on felejtett világítás, de hosszú tevékenység esetén az a néhány százaléknyi nyereség is fontos lehet.
  • Glonass. Az orosz navigációs rendszer adatainak vétele és feldolgozása a processzor számára többet feladatot jelent, így az üzemidő 10-15%-kal is csökkenhet. A mai GPS-vevők érzékenysége mellett a Glonass állandó használatára nincs feltétlenül szükség.
  • Külső szenzorok jeleinek fogadása. A pulzuspánt, pedálfordulat- és sebességjeladó adatainak vétele nem okoz számottevő fogyasztásnövekedést, de akadnak olyan szenzorok (pl. kerékpáros teljesítménymérő, radar), amik a megnövekedett számítási igény miatt jelentősen (20-30%) is csökkenthetik az akkumulátor megszokott üzemidejét.
  • Egyes Connect IQ tartalmak. A Connect IQ-ról letölthető óraszámlapok, widgetek, alkalmazások és adatmezők nem gyári termékek, hanem külső fejlesztők készítik őket. Ennek nyomán előfordulhat, hogy az alkalmazás magától kicsit megpörgeti a processzort, vagy nem teljes az összhang az óra szoftverével, ez is okozhat némi túlfogyasztást.
  • Számításigényes funkciók használata. Ha csak egy néhány számadatot mutató kijelzőt figyelsz, az jóval kevesebb feladat a processzor számára, mintha pl. navigálsz (track követése). Fokozottan igaz ez a térképet is tartalmazó készülékekre. Ilyenkor sokat spórolhatsz, ha a térkép-képernyőt csak akkor nézed, mikor arra valóban szükséged van.

Az akkumulátor töltése

A töltöttség jelzésének alapja az akkumulátor feszültsége. Ha ezt töltés közben méri az áramkör, akkor magasabb érték látszik, mint kisütés közben. Ebből következik, hogy mikor a töltés végén 100%-ot látsz, az első ilyen pillanatban még nem 100% a valódi töltöttség. Ha nem sietsz, nyugodtan hagyd még egy kis ideig (akár több órára, de már +fél óra is számít) a készüléket! Ilyenkor egy alacsony áramú töltés történik, amivel az akkumulátor töltöttsége szépen lassan közeledik a valódi 100% felé.


Egyes típusok menet közben is tölthetők, így pl. egy hosszú ultra versenyen egy powerbank segítségével akár meg is többszörözheted az üzemidőt. Ehhez az óra rendeszerbeállításainál meg kell adnod, hogy USB kapcsolat esetén mi történjen: azonnal háttértár üzemmód (ez az alap), vagy az ún. “Garmin”, ami nem állítja le az óra rendes működését (szemben a normál töltési üzemmóddal), hanem a töltés a háttérben történik. Powerbank használata esetén ügyelj rá, hogy jó minőségű külső akkumulátort használj (lehetőleg egy nevesebb gyártó termékét), mert az esetleges feszültség- és áramingadozások károsíthatják a készüléket.