Túlélőkészlet szerverhiba esetére

2020.07.24


Egy esetleges Connect szerverhiba – vagy akár egy offline állapot a netkapcsolatod megszakadása miatt, vagy a hegy tetején minden térerőtől távol – megfoszthat néhány megszokott funkciótól. Ez a bejegyzés abban próbál meg segíteni, hogy ilyen helyzetben is a lehető legtöbbet hozhasd ki Garmin készülékedből, és hogy ő is a leghasznosabb társad lehessen. A sportórákra és bringacomputerekre koncentrálunk, mivel ezek az eszközök használnak szinte folyamatosan különféle online szolgáltatásokat. Nézzük a Connecten kívüli világot!

Track feltöltése a készülékre

Ha rendelkezésre áll a GPX file, ami a bejárandó nyomvonalat tartalmazza, akkor ez két módszerrel is feljuttatható az órára. (A harmadikat, vagyis az ismeretlen tartalmú file egyszerű felmásolását most is kerüljük, mert fagyásokat, hibás működést okozhat! És mivel a file belseje nem nagyon látszik, ebbe elég könnyű belefutni.) A működő módszerek:

• BaseCamp: PC-n és Mac-en is elérhető ingyenes szoftver. Ha a gépeden megvan, akkor az órát csatlakoztatva a BaseCamp külső eszközként fogja látni azt. A GPX-et be tudod importálni a BaseCamp-be, szükség szerint szerkeszteni, majd átküldeni az órára. Átküldésnél két dologra figyelj: egyrészt a track ne álljon feleslegesen sok pontból (a track képernyőjén a „szűrő”-re kattintva egyszerűsítsd mondjuk 2000 pont alá), a másik, hogy a track neve ne tartalmazzon extra karaktereket! Maradj a betűknél és számoknál! Ha kész, mehet is az órára, az tracket (pályának, nyomvonalnak is hívjuk) a készülék navigációs menüjében, a pályák alatt megtalálod. Ez a módszer navigációra képes órákkal és Edge-ekkel is működik.
Ha nincs kéznél a BaseCamp, és a hivatalos letöltési hely sem működik, akkor innen le tudsz tölteni egy ellenőrzött, legális, működő telepítőt PC-hez. A BaseCamp alá kiválóan használható térképeket is telepíthetsz, erről itt írtunk bővebben.

• Garmin Explore telefonos app. Letölthető a Google és az Apple szoftveráruházakból, ingyenes. Tulajdonképpen egy „kis BaseCamp” a telefonodon, ami a pontjaid, útvonalaid kezelésére szolgál. Hatalmas előnye, hogy bár alapvetően egy felhőszolgáltatásról van szó, az adatok a telefonodon is le vannak tárolva, ezért teljesen offline környezetben is hozzájuk férsz, illetve át tudod küldeni őket Explore-kompatibilis órádra. Ha gyakrabban használt pályáidat és pontjaidat elteszed az Explore-ban, akkor ehhez a tartalékhoz bármikor tudsz nyúlni. Az Explore-t egy webes felületen is elérheted, ahol a belépési neved és jelszavad megegyezik a Connect belépésedhez használttal. Itt importálhatsz is GPX file-t, így akár egy nyomvonalat is behúzhatsz az Explore-od alá. Kis idő múlva lezajlik a szinkron, és az adatok a telefonon is elérhetők, ott pedig a megfelelő gyűjteménybe helyezve már mennek is át az órádra.

Összetett edzések

Edzésvezetésre képes készüléked számára a többlépcsős edzéseket alapvetően a Connectben (web vagy telefonos app) tudod létrehozni és szerkeszteni. Ha a Connect nem érhető el, akkor magán az órán is össze tudsz rakni egyszerűbb intervallum edzéseket, amiknek szerkezete: [bemelegítés] [N*tempó/pihenő] [levezetés]. Ezt a lehetőséget az adott tevékenységprofilban (pl. futás) a Tréning/Időközök (Intervals) alatt találod, magától értetődő szerkesztési opciókkal.
Az edzésvezetést támogató Edge készülékeken teljes értékű edzésszerkesztő található, így részletes, az egyszerű intervallumnál bonyolultabb bringás edzéseket is össze tudsz állítani.

Rögzített edzés megtekintése

A BaseCamp a csatlakoztatott óra vagy Edge memóriájába belelát, meg tudod nézni a rögzített nyomvonalat, valamint a legfontosabb grafikonokat (sebesség/tempó, pulzus, magasság, pedálfordulat, stb.) A Connecten megszokott részletes edzéselemzés és terhelési állapot mérés nem érhető el.
Külső szolgáltató oldalán (pl. Strava) is meg tudod nézni a menetet, ha oda manuálisan feltöltöd az edzést tartalmazó file-t. Ezt az órán a Garmin/Activity könyvtárban találod, mindegyik FIT file egy-egy edzés.