Térképek feltöltése Garmin készülékedre

2020.05.27

Ebben a bejegyzésben a Garmin órákra, kerékpáros computerekre, túra GPS-ekre történő térképfeltöltésben próbálunk kicsit segítségetekre lenni. A metódus alapvetően minden Garmin eszköznél hasonló, de a hangsúly ezúttal a szabadidő- ill. sport-vonalon lesz. Áttekintjük a lehetséges beszerzési forrásokat, a feltöltés menetét, és a térképek alapszintű kezelését is a készüléken. A bejegyzés általános, nem vonatkozhat minden térképre, minden készüléktípusra. Ha marad nyitott kérdésed, szokásos csatornáinkon (ügyfélszolgálat, Garmin Magyar Support Facebook-csoport) találsz további segítséget.

Térképformátumok

A Garmin készülékek egy saját vektoros térképformátumot használnak, a file kiterjesztése IMG. Bizonyos térképek már összecsomagolt, azonnal használható IMG-ként is letölthetők, ezeket csak be kell másolni a készüléked (vagy a benne lévő memóriakártya) /Garmin könyvtárába. Itt érdemes óvatosnak lenni, mert egy hibás IMG file a készülék indulását is akadályozhatja, vagyis bizonytalan forrásból származó térképeket inkább ne másolj a készülékre! Ezt a módszert részletesebben nem is tárgyaljuk, mert ennyi az egész. A bejegyzés vége felé, a térképek törlése rész az így telepített térképekre is vonatkozik, ezért azt semmiképpen ne hagyd ki!
A másik telepítési lehetőség, mikor a Garmin erre való szoftverével „rakod össze” a feltöltendő csomagot. Kicsit több lépés, de biztosan láthatod, hogy néz ki és mit tartalmaz a térképed, milyen területet fed le. Ezt a verziót nézzük végig pontról-pontra.

BaseCamp – a keretprogram

A garmin.com/basecamp oldalról ingyenesen töltheted le a programot PC-re és Mac-re. Ez a szoftver a saját GPS adataid (pontok, nyomvonalak, útvonalak) létrehozása, kezelése, szerkesztése, gép és Garmin készülék közötti mozgatása mellett a térképek feltöltésére is alkalmas. A térképek telepítői a BaseCamp alá helyezik a térképet, itt tudsz rajta tervezgetni, vagy akár már bejárt nyomvonalaidat nézegetni, archiválni. A BaseCamp szerkezetileg leginkább pl. egy levelezőkliensre hasonlít: egy fixen mögötte lévő adatbázisból dolgozik, ahol létrehozhatod saját mappaszerkezeted (pl. tájegységenként vagy sportágankénti bontással), amit a program megnyitásakor azonnal egyben látsz. A csatlakoztatott Garmin készüléket – ez lehet óra, kerékpáros computer, túra GPS, motoros készülék – külső meghajtóként látja és kezeli a BaseCamp, egyszerű egérmozdulattal tudod mozgatni adataidat a gépen lévő adatbázis és a készülék között. (A készüléked típusától függően változhat, hogy milyen típusú adatokat tudsz rámásolni a BaseCampből.)
 

A BaseCamp először „üres”, részletes térképet nem látsz benne. A pontok, trackek, útvonalak mozgatása már így is működik, de az élmény akkor az igazi, ha részletes térképet látsz az adatok alatt. Ha egy olyan készüléket csatlakoztatsz, amin gyárilag telepített térkép van, akkor a BaseCamp ezt a térképet „látja”, és ezen fogod látni az adataidat. A térkép automatikus áthúzása hosszú időt is igényelhet, erre készülj fel! Ezt a folyamatot a BaseCamp bal oldalán láthatod, a csatlakoztatott eszköznél megjelenő folyamatjelzőn. Nincs vele dolgod, csatlakoztatás után magától történik.
De nézzük a fő témát, a gyárin kívül további részletes térképek feltöltését!

A térkép kiválasztása

A Garmin órák és túra GPS-ek gyári térképei általában igen jól használható, részletes, többnyire OSM-alapú adatbázisok. Ha mégis szeretnél ehhez képest mást látni – pl. szintvonalas térképet az órádon, vagy jelzett turistatutakat -, akkor lesz szükség további térképek feltöltésére. Most nem tekintjük át az egész bolygó minden elérhető térképét, hanem a leggyakoribb igényre koncentrálunk: a Magyarországot és környékét lefedő, leginkább túra-terepfutás-bringa szempontból izgalmas térképeket nézzük át. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert ebben a műfajban két igen kiváló ingyenes közösségi térkép is rendelkezésünkre áll.
A turistautak.hu a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület kezelésében üzemel, lefedettsége Magyarország. Főként a jelzett utakra koncentrál, de mellette rengeteg jeltelen út, gyalogösvény, és gyakorlatilag egy teljes országos körúthálózat is megtalálható benne. A turistautak.hu térképe ingyenes regisztrációt követően tölthető le az oldalról. Regisztrálj nyugodtan, nagyon tisztességes csapat, semmi spam vagy hasonló nem fenyeget!
Az openmaps.eu oldal - ami szintén magyar kezdeményezés - jóval tágabb területet fed le, a környező országok túrázással, szabadidővel kapcsolatban felmerülő tájairól részletes és naprakész adatokkal rendelkezik, természetesen Magyarországot is beleértve. (Sajnos minkét oldal csak PC-hez kínál közvetlen telepítőt, a Mac-re való telepítés egy kicsit bonyolultabb, különféle konverziókat tartalmazó akciósorozat. Ezért sokkal egyszerűbb a térképtöltés műveletéhez kerítened egy PC-t. A pontok, trackek és egyebek mozgatása utána már mehet a Mac-en, ha szeretnéd.)
Nyugodtan töltsd le mindkettőt, a BaseCamp-ben megférnek egymás mellett. Meg tudod nézni, melyik tetszik, és a kiválasztott – vagy akár mindkettő – mehet a készülékre. Nézzük a letöltéseket!

Turistautak.hu (TuHu)

Az oldal nagyon sok letöltési lehetőséget kínál (katt a Garmin-ra!). Találsz egyszerűen a készülékre másolható IMG-t, valamint BaseCamp és MapSource alá való telepítőket, ami most a fő témánk. (A MapSource a Garmin sok éve kifuttatott szoftvere, a korábbi túra GPS-ekhez ez volt használatos. Az utóbbi évek eszközeihez – az összes térképes órát és Edge-et is beleértve – viszont már a BaseCamp használata ajánlott, ezért csak ezt az ágat vizsgáljuk.) A telepítők különféle verzióban tartalmazzák a térképeket, de az oldal leírása elég informatív ahhoz, hogy kiválaszd a számodra szükségeset.

Openmaps.eu (OMP)


A különféle térkép-verziók innen regisztráció nélkül is letölthetők. A ZIP file-ok a nyers térképszelvényeket tartalmazzák, jelen helyzetben nincs velük dolgunk. Az neked tetsző EXE-t kell letöltened, majd futtatva a térképek szépen települnek a BaseCamp alá.
Fontos: bármelyik oldal térképét is szeretnéd használni, a telepítés idején a BaseCamp ne fusson a számítógépen!!!

BaseCamp – a térképtelepítés a Garmin készülékre

Ha kész a telepítés, a BaseCamp megnyitása után már látod is az utakat, szintvonalakat, és minden egyebet, amit az adott térkép tartalmaz. Ha több térképet telepítettél, a Térképek menüpontban tudod kiválasztani, melyiket szeretnéd látni, de ezt a funkciót a menü alatti ikonsorra is kiteheted (egér jobbklikk annak egy üres területére). A BaseCamp teljes körű kezelésébe most nem megyünk bele, mert egyrészt elég logikus, másrészt a program Help-je magyar nyelvű és nagyon jól használható. Következzen tehát a térkép feltöltésének menete!Csatlakoztasd a készüléket! Szépen megjelenik a BaseCamp bal oldalán található adatbázis-ablakban, látod a tartalmát. Kicsit hasonlóan, mint pl. egy külső meghajtó a Windows Explorerben.

Kattints a Térképek/Térképek telepítése menüpontra! Itt látod az összes olyan térképet, ami a BaseCamp szerint elfér a készülékeden. Ha Folytatást nyomsz, minden térkép felkerül a készülékre, válogatás és területi szűkítés nélkül.
Ennél finomabb módszer, ha a Testreszabás felé indulsz: ekkor első körben a térképek közül válogathatsz. Ha itt bejelölsz egy térképet (pl. OMP Hiking Map), akkor az a térkép egészben kerül telepítésre.


A feltöltendő térképet tovább finomíthatod, ha a térkép kijelölése után itt a Speciális/Részleges telepítésre kattintasz: itt lesz lehetőséged kijelölni a feltölteni kívánt szelvényeket. Ez igen hasznos, ha nem szeretnél sok memóriát foglalni (vagy eleve nincs is belőle sok), és tudod, hogy mondjuk Magyarországon kívüli területek mostanában nem érintenek. A szelvények kijelölése után Folytatás, és mehet is a feltöltés.


Ez a kijelölt mennyiségtől függően hosszabb időt is igényelhet, várd meg türelmesen a folyamat végét!
Fontos: mindig célszerű, de térképtöltés után fokozottan ügyelj rá, hogy a készüléket szabályosan távolítsd el a BaseCamp-ből és a gépről, mert ha az írás még nem fejeződött be, filerendszer-sérülés keletkezhet! A BaseCamp bal oldalán kattints a készülékre (vagy annak belső memóriájára) jobb gombbal, majd Kiadás!

Térképek használata a készüléken

A feltöltött térképek alapértelmezésben látható (vagyis bekapcsolt) státuszúak lesznek. Az egyes profilokban, ill tevékenységtípusokban a térkép beállításoknál külön tudod állítani, hogy az adott profilban/sportágnál melyik térkép legyen látható és melyik ne. A menüpont neve készülékenként más, de logikusan egy Térképek konfigurálása, vagy hasonló pontot keress!


Ugyanarra a területre ne kapcsolj be egyszerre egynél több térképet! Ha pl. túrázás profilban csak az Openmaps térképét szeretnéd használni, akkor ebben a profilban kapcsold ki a gyári térképet, és minden egyebet, ami nem az OMP!
A térképek megjelenítése (pl. különféle térképi elemek megjelenési zoomszintje) órákon kevésbé konfigurálható, mint túra GPS-eken. Éles bevetés előtt érdemes kipróbálnod, hogy számodra mennyire látható mondjuk egy óra apró kijelzőjén az igen részletes turistautak.hu vagy openmaps.eu térkép.


Térképek törlése a készülékről

A BaseCamp minden esetben a /Garmin könyvtárba tölti a térképet, vagy a készülék belső memóriájára, vagy ha van ilyen és ezt választottad a telepítéskor, a memóriakártyára. A térképeket a BaseCamp nem tudja törölni, ezt manuálisan, file-szinten kell megtenned. Garmin készüléked tartamát külső meghajtóként látod a számítógépről.


Itt a /Garmin könyvtárban keresd meg a törölni kíván térképet! A file kiterjesztése biztosan IMG lesz, a neve pedig a térkép neve, amit a BaseCamp automatikusan ad a feltöltéskor, de előfordulhat, hogy gmapsupp.img. Ügyelj rá, hogy egyéb IMG file-okat ne törölj, mert ezek között vannak a gyárilag feltöltött térképek, de pl. olyan fontos adatbázisok is, mint pl. az időzónákat, vagy a magasságadatokat tartalmazó IMG-t.