Tacx trénerek - fogalmak és választási segédlet

2020.03.27
Azzal, hogy a Garmin megvásárolta a Tacx céget, ezek a minőségi beltéri kerékpáros trénerek még inkább beépülnek a Garmin bringás rendszerébe. Szándékosan nevezzük “tréner”-nek ezeket az szerkezeteket “görgő” helyett, hiszen egyrészt akad közöttük, amelyikben klasszikus görgő már nincs is, másrészt olyan komplex edzésfunkciókat kínálnak, ami által már sokkal közelebb áll a valósághoz, ha nem csupán fenntartó-átmozgató eszközként tekintünk rájuk, hanem mint összetett fejlesztő - és nem utolsó sorban szórakoztató - bringás edzőtársra.
Ha beltérben szeretnél bringázni, már elég sok paramétert kell figyelembe venned, hogy megtaláld a számodra megfelelő típust. Ebben próbálunk segíteni egy kis fogalommagyarázattal és egy összehasonlító táblázattal a Tacx trénerek legfontosabb tulajdonságait alapul véve.


Okos vagy hagyományos?

Okostrénernek azokat a készülékeket tekintjük, amelyek Bluetooth vagy ANT+ vezeték nélküli kapcsolattal képesek kommunikálni külső eszközzel, ami lehet telefon, tablet, számítógép, vagy a Garmin Edge kerékpáros computered. Az adatküldés magában foglalja a mért sebességet, távot, teljesítményt, valamint pedálfordulatot, majd a külső eszköz ezek alapján rögzíti az edzést. Szinte minden okostréner esetében él az ellenkező irányú kapcsolat is, vagyis a görgő által adott terhelést képes vezérelni a külső eszköz. Ha például az Edge-re feltöltesz egy megtervezett útvonalat, akkor az abban foglalt magasságadatok alapján kapod a folyamatosan változó terhelést síkon vagy emelkedőn, sőt egyes okostrénerek még a lejtőn gurulást is szimulálják. Pályától független edzések - pl. egy intervallum-, vagy tetszőleges pulzus- vagy watt-alapú edzés - levezénylése is lehetséges a Garmin Edge-ek legnagyobb része irányából.

Tacx NEO 2T, direkt hajtású okostréner
Tacx Neo 2T - direkt hajtású okostréner

A Tacx saját szoftverében vagy a Zwiftben az edzések mellett virtuális közösségi tekeréseken, versenyeken vehetsz részt. Ez nem csak a vizuális élmény által teszi szórakoztatóbbá a beltéri bringázást, hanem egyes típusok még az útminőség (macskakő, deszkahíd) visszaadására is képesek.

Zwift - vizuális élmény a Tacx tréner által nyújtott fizikai bringás élmény mellé
Zwift - vizuális élmény a Tacx tréner által nyújtott fizikai bringás élmény mellé (forrás: zwift.com)

Ezzel szemben a hagyományos Tacx trénerek maguktól nem küldenek mért értékeket és nem is vezérelhetők külső eszközről. A terhelés mértéke természetesen ezeken is állítható vagy a kormányra rögzíthető vezérlőről, vagy magán a görgőn egy kar beállításával.

Tacx Booster
Hagyományos görgős hajtású tréner


"Félokos" megoldások

A Boost és a Boost Bundle trénerek - főként a kedvezőbb ár elérése érdekében - egyfajta "félokos" technikával működnek a hagyományos hajtású görgők között. A görgő kívülről nem vezérelhető, ez változatlanul a kormányon elhelyezett karral, manuálisan történik. Viszont ha a kerékpár hátsó kerekére felhelyezzük a sebesség jeladót (a Bundle-ban alaptartozék, a sima Boosthoz külön vásárolható), akkor az ebből érkező adatok alapján a rendszer képes egy virtuális Watt-értéket kalkulálni, így a Zwiftben vagy a Tacx videós tekerései során ez a típus használható lesz.


Direkt- vagy klasszikus görgős hajtás?

A felsőbb kategória direkt hajtású trénerei gyakorlatilag a bringád hátsó kerekét helyettesítik. Az eszközre felkerül egy ugyanolyan fogaskeréksor, mint ami a bringád valódi hátsó kerekén van, és ezen keresztül történik a hajtás. Ez sokkal pontosabb mérést, precízebb vezérelhetőséget, valamint csendesebb és vibrációmentesebb működést eredményez.

A klasszikus görgős hajtásnál - nevéhez híven - a bringa teljes egészében szerepet kap, a hátsó kerék egy görgőt forgat.


Szabadgörgő

A legszabadabb, és a leggörgőbb. Itt semmi sem rögzíti a kerékpárt, csak egyszerűen felteszed a kúpos kialakítású görgőkre, ami így azért segíti egy kicsit a nyeregben maradást. Az ellenállás nem állítható, csak a bringád váltójával tudod szabályozni a terhelést. Egyszerűbb átmozgató tekerésekre, hosszú görgőzésekkel az állóképesség javítására, illetve a lábak “emlékezetének” megőrzésére ajánlott. Mivel nincs támasz, fejleszti az egyensúlyérzéket és a koncentrációt.

Tacx Galaxia
Tacx Galaxia - szabadgörgő lengő rendszerrel


Tacx a Garmin bringás rendszerében

A kerékpáros adatok (sebesség, távolság, pedálfordulat, teljesítmény) mérésére és továbbítására alkalmas Tacx-ok okostrénerként (mint önálló “külső szenzortípus”) is párosíthatók az Edge-ek nagy részéhez. Ekkor az adatok fogadásán túl elérhető a Tacx vezérlése is, ami lehet egy dinamikusan változó terhelés (struktúrált edzés levezetése, vagy tekerés emelkedőn-lejtőn), vagy egyszerűen az Edge-en beállítható konstans terhelés, amivel a tréner fékezni fog.
Ezen kívül az okostrénerek hagyományos bringás szenzorként is “láthatók”, vagyis sebesség- és pedálforulat-jeladóként, valamint teljesítménymérőként. Ennek köszönhetően azok a Garmin sportórák (szinte az összes) is képesek fogadni az adatokat, amelyeken létezik kerékpáros profil, és ismerik ezeket a szenzortípusokat. Fontos, hogy a Tacx terhelésének vezérlése ebben az esetben nem működik, vagyis az órák erre nem alkalmasak. Ha a rendszer ezirányú tudását is ki szeretnéd használni, akkor egy megfelelő Edge beszerzése is javasolt. (“Igazi” bringázásnál amúgy se jön majd rosszul az a nagyobbacska kijelző a rengeteg kirakható adattal, valamint a sokkal barátságosabban kezelhető térképpel…)Összahsonlító táblázatunkban a legfontosabb paramétereket vettük sorra:

Tacx összehasonlító táblázat (PDF)