Pulzusmérés, technikák, pulzuspánt-verziók

2019.11.19

Pulzusmérési technikák


Optikai szenzor (csuklós pulzusmérés)
Az optikai mérés az órába épített szenzorral történik. A szenzor a LED-ek fényének visszaverődését figyeli a szívdobbanás hatására összehúzódó érhálózatról. Előnye, hogy kényelmes, mindig kéznél van. A nap közben történő pulzusmérésre, éjszakai nyugalmi pulzus figyelésére, illetve egyszerűbb edzések során a pulzus mérésére alkalmas. Az optikai szenzor által szolgáltatott pulzusérték pontosságát több tényező befolyásolja: bőrtípus, szőrösség, az óra alatt folydogáló izzadság vagy víz (esőben, frissítéskor), az óra elmozdulása (pl. változó kéztartásnál kerékpározásnál vagy súlyzós edzésnél), stb. Ez a pontosság százalékosan nem határozható meg, mivel pl. a szenzor bőrtől való eltávolodása esetén a mért érték a valóságtól igen távol is kerülhet, vagy legrosszabb esetben a mérésben kiesések is előfordulhatnak.
A technológia sajátossága, hogy kevésbé gyors reagálású, mint az elektronikus alapú mellkaspántos mérés, ezért gyors pulzusváltozással járó edzéseknél (pl. résztávos futások) nem minden esetben lesz tökéletes az általa szolgáltatott adat.
Az optikai szenzor bizonyos óráknál nem csak pulzus, hanem véroxigénszint mérésre is alkalmas (Pulse OX). Ez is hasznos infomráció pl. magashegyi túrázásnál, viszont tudni kell róla, hogy mozgásra és a folyamatos bőrkontaktusra nagyon érzékeny, így leginkább nyugodt, pihenő helyzetben számíthatunk pontos értékre.

Pulzuspánt (mellkasi mérés)

A mellkasra rögzített pulzuspánt egy elektronikus műszer, amely a szívdobbanás keltette elektromos impulzusokat regisztrálja, és a közöttük eltelt időből számolja a pulzusértéket. Ez a módszer gyorsabb reakciókat tesz lehetővé, így ha a pulzus gyorsan változik a tevékenység során, mindenképpen ajánlott a pulzuspánt használatával megbarátkozni. Szintén célszerű pántot használni akkor, ha a csukló és a kézfej mozog (kerékpár, edzőtermi edzések), ettől az óra a bőrtől eltávolodhat, a szenzor alatt a bőr gyűrődhet. Egyes pulzuspántok az egyszerű pulzusértéken túl további információkkal is szolgálnak (lásd alább), ami szintén szükségessé teheti a használatukat.


A fentieket összegezve elmondhatjuk, hogy a kényelmes optikai mérés alkalmas lesz a nap közbeni pulzus, ill. az éjszakai pulzus mérésre, valamint olyan egyszerűbb edzések esetén, ahol a stabil, elmozdulásmentes, folyamatosan bőrrel érintkező rögzítés lehetséges, valamint nincsenek gyors, dinamikus pulzusváltozások. Egyéb esetekben célszerű lehet a mellkaspánt alkalmazása. Mivel az optikai mérés pontossága több paramétertől függ (pl. bőrtípus, szőrösség), érdemes tenni vele egy kísérletet összetettebb edzéseknél is, mert sokaknál ilyen esetben is megfelelő pontossággal működik.


Pulzuspánt típusok

A Garmin pulzuspántok összehasonlító táblázata (PDF)

HRM-Dual
Alap pánt, amely a pulzusértéket ANT+ és Bluetooth kapcsolaton keresztül is képes küldeni az óra számára. A korábbi Garmin órák csak az ANT+ kommunikációt ismerték, az újabbak egy része már mindkettőt. A mobiltelefonok nagyrészt a Bluetooth kommunikációra alkalmasak. Ez a Dual pánt ebben a formában igen sokrétűen alkalmazható, akár sok éves Garmin órához, napjainkban is futó modellhez, vagy mobiltelefonos alkalmazáshoz szeretnénk használni.
A pánt puha, kényelmes kialakítású. Edzés után célszerű leöblíteni majd megszárítani. A gyártó ajánlása szerint 7 edzésenként - a központot lepattintva - a pánt részt mosógépben célszerű kimosni (30°C körüli mosás, pl. a sportruházattal együtt), majd leöblíteni. Bár a központi egység is vízálló, annak gépben történő mosást kerüljük!

HRM-Run
A pántban lévő mozgásszenzor segítségével a pulzusinformáció mellett a futásdinamikai adatokat is képes küldeni az óra felé: függőleges elmozdulás, függőleges arány (függőleges elmozdulás/lépéshossz), talajérintési idő, talajérintési idő egyensúly a bal/jobb lábak között. Ezek az adatok segítenek a futótechnika javításában, vagy akár a kezdődő sérülések illetve rehabilitáció közben fellépő aszimmetria követésében. Ezen értékek értelmezésében, elemzésében célszerű szakember tanácsát kikérni.
A HRM-Run csak az ANT+ kommunikációt ismeri.
A pánt és a központi egység egybeépített. Edzés után javasolt leöblíteni, 7 edzésenként pedig célszerű egy komolyabb takarítás: mosdókagylóban meleg, folyékony szappanos vízben átmosni a pántot, majd vízzel öblíteni, végül szárítani. Ezt a típust nem szabad mosógépben mosni!

HRM-Tri
Kialakításában és a futással kapcsolatos adatok kezelésében megegyezik a HRM-Run-nal. Tudását tekintve annyiban több, hogy belső memóriájának köszönhetően úszás közben is képes a pulzusadatok rögzítésére. Mivel víz alatt a rádióátvitel nem működik, úszás közben valós idejű pulzuskövetésre nincs lehetőség, a pulzusadatok az edzés lezárását követően kerülnek átküldésre a pántról az óra irányába. Ez a pánt leginkább triatlonhoz került kifejlesztésre: a nyílt vízi úszás után a kerékpár és futás szakaszokon így a különféle pántok cserélgetése nélkül rögzíthető az edzés. Medencés úszásra korlátozottan ajánlott, mivel a pánt anyaga nincs felkészítve a medence vegyszereire. Ha mégis medencében használjuk, edzés után alapos öblítés javasolt. Ugyanez a helyzet a sós vízben történő használat után.
A HRM-Tri szintén csak az ANT+ kommunikációra képes.
Karbantartása megyegyezik a HRM-Run-nal, a mosógépben mosás szintén tilos.

HRM-Pro

Tudása megegyezik a HRM-Tri-vel, azzal a különbséggel, hogy a Pro már nem csak az ANT+ kommunikációs protokollt ismeri, hanem a Bluetootht is. Ha tehát mobiltelefonnal, vagy egy Tacx kerékpáros trénerrel együttműködve notebokkal szeretnéd összehangolni, akkor ez a pánt lesz a mindent tudó megoldás.

HRM-Swim
Kifejezetten medencés edzésekhez fejlesztett pulzuspánt. A többieknél szélesebb pánt, valamint a tapadósabb felület vízben, vagy akár startkőről beugorva is stabilan a helyén marad. Anyaga a többi pántnál jóval ellenállóbb a medence vegyszereivel szemben, ennek ellenére edzés után javasolt a sima vizes öblítés. A HRM-Swim természetesen nyíltvízi úszáshoz is használható. Úszás során működése megegyezik a Tri-nél leírt belső memóriás, edzés végén átküldős metódussal.
A határozottan tapadós pánt miatt szárazon nem célszerű használni, a bőrt irritálhatja, viselése kényelmetlen lehet.
Csak az ANT+ kommunikációt támogatja.
Mivel a Swim pánt is egybeépített, a mosógépet itt is kerüljük!


Karbantartás, elhasználódás

A pántokat mindig célszerű a fentebb leírtak szerint öblíteni, ill. mosni. Ez meggátolja azokat a sós lerakódásokat, amik nem csak a mérést teszik pontatlanná, és kidörzsölődést okozhatnak, de a pánt anyagát is károsíthatják, élettartamát rövidíthetik.
A pulzuspántot olyan szorosra érdemes állítani, hogy sport közben érezhetően stabilan a helyén maradjon, de ne szorítson. A túl szorosra húzott pánt nem csak kényelmetlen, hanem a belső vékony szálakat is rongálhatja.
Fontos, hogy a leggondosabb karbantartás mellett sem végtelen a pulzuspántok életciklusa: a folyamatos mozgás, a pántot érő anyagok miatt ugyanúgy elöregszik, mint egy pl. egy futócipő. Ha a mérés kezd bizonytalanná válni, azt okozhatja az elem merülése, de ha az elemcsere nem hoz megoldást, akkor elképzelhető, hogy a pánt egyszerűen belefáradt az aktív sportba, ez természetes jelenség.