Outdoor készülékek összehasonlítása

2020.01.23


Bár napjainkban a sportpiacot alapvetően az órák uralják, sok esetben célszerű lehet, ha inkább egy kézi GPS készülékben gondolkodunk. Ha a fő feladat nem az edzés, hanem a navigáció, útvonalak kezelése, kerékpártúra, nagyobb terület áttekintése a térképen, akkor könnyebb kezelhetőséget adhat egy nagyobb kijelzős készülék. Ezeknél az eszközöknél a térkép megjelenítése is részletesen testreszabható, kezdve az adatmezőktől a különféle zoomszinteken megjelenő térképi elemekig.

Természetsen mindegyik készülék rendelkezik számítógép-kapcsolattal, így a pontok, útvonalak, térképek egyszerűen mozgathatók - legyen szó túrázásról, geocachingről, vagy akár terepi munkáról, adatfelvételről.

A készülékek és kijelzők méretén túl az egyes modellek szolgáltatásaik terén is eltérnek. Túrázáshoz például célszerű barometrikus magasságmérővel rendelkező készüléket választani a pontos méréshez. Geocaching esetén a keresgélés utolsó méterein nagy segítség az elektronikus iránytű, amely álló helyzetben is pontos iránymérést tesz lehetővé. Ha terepen dolgozva pontok rögzítése és adatfelvétel a feladat, akkor a gyors szövegbevitelt segítő érintőképernyő, esetleg egyik kamerás modell lehet a jó választás, amely geotagelt (térképre illesztett) fotókkal segíti a munkát.

Extrém kalandokhoz pedig az inReach műholdas követést és segélyhívást is támogató GPSMAP 66i-t ajánljuk, amely ezen funkciók mellett természetesen teljes értékű térképes túranavigáció is egyben.

Az outdoor készülékek összehasonlító táblázata (PDF)