Otthoni sportok - mit és hogyan tudsz mérni?

2020.04.03


Kevésbé fiatalok talán emlékeznek a Commodore-korszak Indoor Sports néven futó játékára. Hát, ez a dolog most kicsit új értelmet nyert, óráink számítási kapacitása viszont többszöröse egy korabeli C-64-nek. Nézzük, hogyan érnek össze 2020-ban a beltéri sportok és a technika!

Az áttekintés általános, nem térhet ki külön-külön minden típusra. Ezért előfordulhat, hogy egy itt tárgyalt funkciót a Te órád nem tud, de az alapelvek ettől még érvényesek.

A beltéri sportok rögzítésének fontos közös pontja, hogy nem használunk GPS-t, vagyis az órán eleve beltéri (GPS OFF) típusú tevékenységet kell indítani. Ha a GPS is működik, akkor az ablakon érkező gyengécske jelek mindenféle fals értékeket, távot, tempót, tracket fognak eredményezni. Jobban jársz, ha ennek esélyt sem adsz.

Ugyancsak minden beltéri sportra igaz, hogy az egyik legfontosabb és legpontosabban mérhető paraméter a pulzus és ez alapján az elégetett kalóriamennyiség lesz. Itt nem árt tisztában lenni a csuklóról történő optikai pulzusmérés, és az elektronikus alapon működő - ezért sok esetben pontosabb - mellkapspánt közötti különbségekkel. Különösen igaz ez, ha kéztartásod folyamatosan változik (különféle torna-jellegű mozgások, erősítés, görgőzés), így az óra nem mindig illeszkedik pontosan a bőrfelülethez. A pulzusmérésről itt találsz egy részletesebb írást, amiből azt is megtudhatod, hogy milyen pántot érdemes beszerezned igényeid és az órád típusa alapján.

Futás

Az alapeset itt nyilván a futópad. Ebben az esetben az óra csak a karod mozgásából, vagyis a lépésszámból fog kalkulálni. Lépéshosszként vagy a kültéri (GPS-es) futásoknál “megtanult” értékkel fog számolni, vagy ha pl. egy új óra esetében erre még nem volt lehetőség, akkor a testmagasságod alapján vesz egy átlagot, és azzal számol. Ez a mérés nem lesz tűpontos, hiszen ha pl. gyorsítod a padot, és ezt nem lépésszámmal, hanem lépéshosszal követed le, szegény óra nem nagyon fogja tudni kitalálni, hogy épp gyorsabban futsz.A futópados mérést nagyban tudja pontosítani egy cipőre helyezett mozgásérzékelő (a sajnos már nem kapható Garmin Footpod, esetleg egy Stryd), de ez sem csodafegyver.
Az órák egy részén a futópados mérés kalibrálható: az edzés végén megadhatod a tényleges (pad által mért) távot, ez fog felkerülni a Connectre, és az óra át is kalibrálja a lépéshosszodat ennek alapján. Vagyis ha legközelebb nagyon hasonló tempóban és lépéshosszal futsz, a mérés már pontosabb lesz.
A témáról egy részletesebb bejegyzés is készült.

Talán a bezártság miatt, de mintha kezdene kicsit divatba jönni a helybenfutás is. Mérési szempontból hasonló a helyzet, mint a futópadnál, vagyis itt is csak a karmozgás alapján saccol az óra. A távot és a tempót itt végképp nem érdemes komolyan venned, koncentrálj a sporttal töltött időre, valamint a pulzusszámra! Ugyanez a helyzet, ha az aktuális divathullámnak megfelelően a 2x3m-es konyhában tervezel futni egy félmaratont.

Bringa - klasszikus szobakerékpár

Ezekre az eszközökre elég nehéz úgy feltenni egy szenzort, hogy távolságot tudjunk mérni, de igazából nincs is értelme. Szobabringát tekerve az edzéssel töltött idő és a közben elért pulzus - és persze az ebből számolt kalóriaszám - lesz releváns adat. Ha van pedálfordulat szenzorod, azt esetleg felteheted, hogy lásd, mikor mennyire sikerült pörgetned a pedálokat.

Bringa - görgő

Ha a bringát egy klasszikus görgőre helyezed - ahol a hátsó kerékkel pörgetsz egy valódi görgőt -, akkor van a képletben egy olyan forgó kerék, aminek ha ismert a kerülete, a fordulatszámból sebesség és megtett táv is számolható. Ehhez mindössze egy sebesség jeladóra van szükség, ami a kerék tengelyére kerül. Ha ezt a szenzort szoktad kültéren is használni, és ott már megvolt az automatikus kalibráció, nyugodtan rábízhatod a mérést beltéri bringázásnál is. Ha most szerzel be egy ilyen szenzort - ami még nem esett át a kalibráción - akkor a manuális beállítást használva megadhatod a kerék kerületét a pontos méréshez.


Ha szabadgörgőt használsz, akkor a sebességszenzor maradhat is az első keréken, hiszen ebben a rendszerben bringád mindkét kereke üzemszerűen forog.
Természetesen a pedálfordulat itt is mérhető a megfelelő szenzorral.
A két bringás szenzor (sebesség és pedálfordulat) egyébként csomagban is kapható.

Ha okosgörgővel (Smart Trainer) edzel, akkor szenzorokra sem lesz szükséged, mert ezek a beltéri trénerek minden adatot mérnek maguktól: sebesség, megtett táv, petálfordulat, teljesítmény. Sportórával használva tehát minden mért érték elérhető lesz, a közép- és felsőkategóriás Edge-ekkel pedig vezérelheted is a trénert: állíthatod az ellenállást, vagy akár egy komplett útvonalat is leszimulál neked a rendszer emelkedőkkel és lejtőkkel.


A különféle bringás trénerekről itt találsz egy részletesebb leírást.

Torna, jóga, saját testsúlyos edzések, erősítés

Ezeknél a mozgásformáknál - mivel jellemzően nem folyamatos periodikus mozgásokról van szó - az óra nagy biztonsággal csak az eltelt időt, a pulzust, valamint az elégetett kalóriamennyiséget fogja tudni mérni. Ne feledd, hogy a folyamatosan változó kéztartás miatt a csuklóról történő pulzusmérés pontatlan lehet. Ha ez az adat is fontos számodra, akkor elképzelhető, hogy szükséged lesz egy pulzuspántra. A kiválasztáshoz itt találsz egy kis segítséget.
Egyes órákon rögzíhetsz olyan erősítő edzéseket, amelyek az ismétlésszámokat is tartalmazzák. Az óra próbálja felismerni a mozdulatot, de könnyű belátni, hogy pl. egy fekvőtámasznál - ahol az óra nem mozdul - erre nem sok esélye van. Ilyenkor az egyes edzésszakaszokat (gyakorlattípusokat) a LAP (részidő) gombbal el tudod választani, majd utólag a Connecten tudod bejegyezni, hogy az adott szakaszban milyen gyakorlatot végeztél és milyen mennyiségben.

Az újabb típusú órák közül néhány már animáció segítségével is képes végigvezetni egy-egy pilates- vagy jóga gyakorlatsoron: pici emberke mutatja be a mozdulatot a kijelzőn, és közben persze a mérés is zajlik a háttérben.

Minden más

Nem kell “létező sportágnak” lennie egy tevékenységnek ahhoz, hogy szülessen belőle egy érdekes mérés. Ha nem szereted az üres napokat a Connect naptáradban, vagy egyszerűen kíváncsi vagy a családi Kinect-buli, egy izgalmas jenga-játszma, a gardrób átrendezése, vagy akár a véradás közben ingadozó pulzusodra, elégetett kalóriára, nyugodtan indíts rá egy egy “egyéb” típusú tevékenységet! Ha gyárilag nincs ilyen az órádon, a típusok többségén egyszerűen létrehozhatod, aztán a Connectre való feltöltés után megkaphatja a valódi besorolást és nevet. Ezzel is érdemes játszani, meglepő számok tudnak születni! :)

Tevékenységkövetés

Ez az alapszolgáltatás az utóbbi évek minden Garmin órájában elérhető, és magában foglalja a napi lépésszámot, az egész napos pulzus alakulását, a nyugalmi- és aktív kalóriafelhasználás mérését, az alvásod figyelését, sok típusnál a stresszint és a légzésszám követését. Ezen adatok méréséhez nincs semmi teendőd, csak viselned kell az órát, a Connecten pedig szép színes grafikonokon tudod elemezni a mért értékeket.
Ha a nagy otthonmaradás és boltba leszaladás közepette csak annyira odafigyelsz magadra, hogy ezek a számok szépen alakuljanak, máris sokat tettél az egészségedért!

Vigyázzatok magatokra és egymásra, maradjatok formában!