GarminPay

2020.07.31

A GarminPay segítségével Garmin órádat bankkártyaként használhatod, vagyis egyszerűen, az óra segítségével tudsz fizetni a PayPass-t (érintéses fizetést) használó termináloknál. Nagyon kényelmes dolog, ha nem szeretnél, vagy nem tudsz magaddal kártyát cipelni. Gondolj például egy futás közben hirtelen megkívánt sütire vagy üdítőre, vagy akár a strandra, ahol ennél biztonságosabban nem kezelheted pénzügyeidet.

Kompatibilis készülékek

A garmin.com oldalon megtalálod a szolgáltatás részletes leírását, valamint a kompatibilis eszközök listáját.

Mivel a GarminPay funkciónak hardveres követelményei is vannak, a nem támogatott készülékeknél szoftverfrissítéssel vagy egyéb trükkökkel sem állítható elő a szolgáltatás használata.

Támogatott bankkártyák

A szolgáltatás működéséhez arra van szükség, hogy a GarminPay, és az adott bankkártya kibocsátója között erre vonatkozó megállapodás legyen érvényben. Jelenleg (2021. szeptember) a magyarországi bankok közül csak a K&H kártyái kompatibilisek közvetlenül a GarminPay-jel. Ha más bank által kiadott kártyád van, ez probléma viszonylag könnyen orvosolható, több független pénzügyi szolgáltató (Revolut, Transferwise, Curve) fizikai vagy virtuális kártyái is működőképesek GarminPay alatt. Ezek közül a legnépszerűbb szolgáltató a Revolut, amely gyors és egyszerű regisztrációt, valamint valóban ingyenes havi számlavezetést és kártyás fizetést is kínál, és további díjai (pénznemek közötti átváltás, átutalás, stb.) is igen kedvezőek. Így a GarminPay valóban minden költség nélkül használható. (2020. júliusi állapot.)

Fontos, hogy ezen szolgáltatók teljesen önálló pénzügyi cégek, a Garminnal – a GarminPay működésén túl – semmilyen kapcsolatban nem állnak. Ezért a különféle havidíjak, díjköteles tételek, az általuk kibocsátott bankkártyák egyéb paraméterei terén kizárólag az adott szolgáltatóval érdemes felvenni a kapcsolatot. A Garmin órád tulajdonképpen semmi mást nem csinál a képletben, mint hogy „úgy tesz” a kártyaterminál felé, mintha ő lenne az adott bankkártya. Innentől minden az adott pénzügyi szolgáltató hálózatában és rendszerében történik.

A GarminPay konfigurálása

 


A szolgáltatás beállítása a Garmin Connect Mobile telefonos appból történik. Ha az óra csatlakoztatva van bluetoothon, akkor a készülék saját képernyőjén tudod létrehozni a pénztárcát. A létrehozáskor meg kell adnod egy négy számjegyű PIN-kódot, ezzel fogod majd az órán aktiválni a fizetés funkciót. Fontos, hogy ez egy teljesen önálló kód, semmi köze a kártyád PIN-kódjához! Az üres pénztárcához (wallet) hozzá kell rendelned a megfelelő bankkártyát, ami a kártyaadatok (kártyaszám, lejárat dátuma, CVV-kód – a háromjegyű kód a kártya hátán) megadásával történik. Innentől a kártyát kibocsátó banktól függ, hogy pontosan mi történik, de jellemzően valamiféle megerősítő kód érkezik SMS-ben, amit meg kell adnod a folyamat lezárásához. Néha előfordul, hogy a megerősítő kódot tartalmazó SMS nem érkezik meg ilyenkor a kártyát kibocsátó szolgáltatóval kell felvenned a kapcsolatot, mert az SMS tőlük indul.

A GarminPay használata, biztonság

Ha a fenti aktiválás sikeres volt, akkor az órán a pénztárcát kiválasztva megjelenik a kód beírásának felülete. Típustól függ, hogy ez pontosan hogy történik, de menni fog! A negyedik számjegy bevitele után máris éled a kártya, amit a kijelzőn is látsz.

 

Ettől a pillanattól fogva egy percig az órád bankkártyaként működik, érintheted is a terminálhoz. Ha a terminál egy bizonyos összeghatár felett PIN-kódot kér, az a bankkártyád PIN-kódja lesz, nem a Garmin pénztárcádhoz tartozó (Connectben általad megadott) kód! Egy használati tipp: sorban állás közben üsd be az első 3 számjegyet, majd ha sorra kerülsz, már csak egy mozdulat! Ha egyszer megadtad a kódot, az órád a pénztárca kiválasztása után már kódolás nélkül is kártyaként működik egy ideig. Ha leveszed a csuklódról, akkor a megadott kód „elmúlik”, a következő fizetésnél mindenképpen meg kell adnod újra, ettől is biztonságos a rendszer.