Garmin a vízben

2021.07.16

A Garmin és a víz kapcsolata jóval régebbre datálható, mint a sportórák gyártása. A mai napig ez egy igen fontos szegmens, viszont itt is igaz, hogy a Garmin rendszerben gondolkodik: az összetett hajós hálózatok mellett nagyon sok órában találhatók meg különféle vizes funkciók az egyszerű úszástól a hajós rendszerekhez való csatlakozásig, legyen az akár az autopilot vezérlése, vagy a Fusion hangrendszer irányítása. Mindezen eszközök sokaságát egy cikkben végignézni szinte lehetetlen, ezért most első helyen a Garmin órák vizes sportoknál való használhatóságát tekintjük át.


Úszás

A Garmin sportórák legnagyobb részében megtalálható az úszás funkció. Ez alapvetően medencés úszást jelent, néhány típusnál pedig – jellemzően a multisport óráknál – a nyílt vízi úszás is elérhető.
Medencénél meg kell adnunk a medence hosszát, az óra pedig a benne lévő mozgásszenzor segítségével igyekszik követni a leúszott hosszak számát. Ez akkor fog sikerülni neki, ha az egyes hosszokon belül az úszás folyamatos, a forduló pedig határozott, mivel a szenzor a folyamatos, periodikus karmozgás irányának változását érzékeli fordulóként. Ebben az esetben természetesen a GPS kikapcsolt állapotban van.
Nyílt vízben az óra a karmozgás adataiból és a GPS által mért pozíciókból együttesen méri a távot, tempót, és rajzolja meg a leúszott útvonalat. Mivel a mikrohullámó GPS-jeleket a víz teljesen blokkolja, az úszásből semmi sem fog rögzülni pl. mellúszásnál, mikor az óra folyamatosan víz alatt van. A nyílt vízi úszás tehát csak gyors-, hát- és pillangó úszásnemeknél adhat értékelhető eredményt. A bizonytalan vétel miatt itt különösen nagy segítség az órának, ha a GPS indítása majd az első pozíció becsippanása után nem azonnal indulsz, hanem adsz neki mondjuk egy percet, hogy a pozíció kicsit „megnyugodjon”.

Bizonyos modellek megfelelően szorosra húzva a beépített optikai szenzorral is képesek úszás közben pulzust mérni, ez azonban jóval pontatlanabb lehet, mint a pulzuspántos mérés. Ha tehát edzésedhez fontos a precíz pulzusadat, akkor mindenképpen válassz ehhez egy megfelelő pántot!

Medencés úszásra alkalmas modellek: Forerunnerek az 55-östől felfelé, Fenix 6 család, Instinct, Vivo- és Venu sorozatok, Marq-sorozat, a kifejezetten úszásra fejlesztett Swim 2, valamint alapszinten a Vivomove 3 és Lily.

Nyílt vízi úszást is támogató típusok: Forerunner 745, 945, Fenix 6-osok, Marq-ok, Instinct, Swim 2.


Evezős sportok

Ide soroljuk a klasszikus evezést, kajakot, kenut, SUP-ot. Maga a táv és tempó mérése, a bejárt út rögzítése egyszerű feladat, ezt bármelyik GPS-es óra képes megtenni. Néhány típus kifejezetten ezen sportágak profiljaival is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kifejezetten evezéshez kapcsolódó adatokat is láthatunk: pl. percenkénti csapássebességet, egy csapással az adott pillanatban vagy átlagosan megtett utat. Ha egy egyszerűbb (GPS-es!) órával rögzítenél pl. egy SUP-ozást, akkor nyugodtan indíthatsz egy „egyéb” tevékenységet, majd a Connecten át tudod katitntani SUP-ra. Az erre direktben felkészített típusok pedig eleve így töltik fel a tevékenységet, a fentebb említett extra adatokkal együtt. Az evezős sportokat komolyabban támogató modellek: Forerunner 745, 945, Instinct, Fenix 6 család, Marq-ok.


Vitorlázás, surf - speciális modellek

Amint fent kiderült, a Garmin sportórák mindegyike alkalmas – esetleg bizonyos korlátozásokkal – különféle vízisportokhoz. Léteznek viszont olyan modellek, amelyeknél kifejezetten ezek a sportágak vannak előtérben.

A hajózáshoz, vitorlázáshoz idomított Marq Captain, valamint a Fenix 6 család alapjain nyugvó Quatix 6 és 6X modellek olyan speciális funkciókkal rendelkeznek, mint a virtuális startvonalat mutató sail assist, a hajó autopilot berendezésének vezéslése, vagy a Fusion hangrendszer elérése. Ezek mellett természetesen minden más sportág is elérhető ezeken az órákon, de a vizes műfajban adnak új értelmet a „multisport” szónak.

Az Instinct Solar Surf modellek a dedikált surf profil mellett ár-apály adatokat is szolgáltatnak, és fokozottan ellenálló kivitelük egy deszkához vagy rudazathoz csapódást is könnyedén elviselnek.

Navigáció

Itt ugye 3 eset lehetséges: semmi, track-szintű navigáció (csík a vaktérképen), ill. térképes navigáció. Az első esetben nincsenek komoly lehetőségek, az órád a navigálásban nem sokat tud segíteni. Azért itt is akadnak olyan típusok, amik legalább a rajthelyre visszavezetnek, még ha nem is a bejárt úton, hanem a rajthely irányát és távolságát mutatva. Sokszor a semminél ez is több.

Ha legalább track-szintű navigációd van az órán (Forerunner 245, 745, alap Fenix 6-osok, Instinct), az már elég lehet arra, hogy pl. a Tisza-tó zeg-zugos víziösvényein visszatalálj a rajthoz, vagy segítsen, ha leszáll a köd. Nem csak a bejárt úton vezet vissza, hanem előre tervezett úton is végig tudsz így navigálni, bár nem fogod látni a körülötted található partszakaszt, csatornákat, szigeteket és egyebeket.

Kétség kívül a legkomfortosabb megoldás, ha az órádon részletes térkép található: Forerunner 945, Fenix 6 család Pro/Sapphire tagjai, Marq-sorozat. Itt is navigálhatsz előre tervezett úton, miközben minden fontos információt látsz magad körül. De abban is nagy segítség a térkép, hogy vaktában nekiindulj, és menet közben találd ki, merre mennél, hol tudsz visszajutni a kiindulási helyre.

Ha például SUP-os instant körön indulnál, az előre felrajzolt track, és a leírásban szereplő tereptárgyak alapján navigálsz, a térképes óra nagyon nagy segítség lehet. És ami a legfontosabb: ez a térkép minig kéznél van, nem esik be a vízbe, nem kell rá vigyáznod.

Az útvonalak megtervezésében segítségedre lehet a Connect saját útvonaltervezője (nyomd át légvonalra, ha vizen tervezel!), az ingyenes BaseCamp és az alá telepíthető térképek, vagy akár a mobilodon futó Garmin Explore alkalmazás.